Att känna folk, och att folk känner dig är en viktig överlevnadsskills för att lyckas hålla sig kvar i arbetslivet  och  inte falla bort i glömska. Tack vare sociala medier såsom Facebook, men framför allt LinkedIn kan du bygga upp ett kontaktnät och skapa trygghet i jobbet och få spännande erbjudande. Den mörka baksida är att om man inte alls bryr sig om sociala medier men är fantastiskt duktig, så framstår man som utanför och blir därmed glömd. För att vara någon så måste du synas.

Lägg ner energi

Du kan lägga en förmögenhet på en snygg lokal till företaget, klicka här för att hitta bra ställen. Men, det lönar sig att lägga ner mycket energi och kraft för att få det nätverk man vill. Både genom att vara social och mingla på fester som är bra att synas på, samt att inte vara feg för att adda folk du vill ha i din krets. Karriärcoachen Nina Jansdotter ser fina möjligheter med att lägga ner tid på ett stort nätverk och sedan möjligheter att få jobb på ett ”dolt sätt” genom ens nätverk.

– Det finns massor man kan göra för att bygga upp sitt nätverk, men det krävs egen aktivitet. Ofta får man investera mycket tid i sitt nätverkande. Jag lade kanske 25 procent eller mer av min arbetstid på att nätverka när jag byggde upp mitt företag.

Relationsportföljen – den viktigaste portföljen

Den viktigaste portföljer är inte tjock och full av viktiga dokument eller sedlar. Dagens viktigaste portfölj är fjäderlätt och innehåller relationer. Även om den är lätt rent fysiskt, så är den nog tyngst mentalt: vi kan lätt tappa innehållet om vi inte bär runt på den med respekt och vårdar den med kärlek i form av uppmuntran och intresse – vilket inte är det enklaste då vi lever i ett hektiskt och föränderligt samhälle.