Har du en bra affärsidé som du vill förverkliga? Då bör du överväga att starta en enskild firma. Många drar sig för detta, men det är faktiskt inte speciellt svårt. Här kan du läsa om hur du ska gå tillväga.

Att vara lite nervös för att ta steget och starta en enskild firma är naturligt. Det behöver dock inte vara speciellt svårt om du först läser på lite. Bokföringen är till exempel en aspekt som många oroar sig för, men det går faktiskt att fixa den på ett enkelt och smidigt sätt.

Så startar du din firma

Innan du startar din verksamhet kan det vara bra att göra en affärsplan. Det är inget krav på att upprätta en affärsplan för att få starta en enskild firma men det underlättar. När du har gjort det ansöker du om att få starta enskild firma. I samband med det är det också bra om du momsregistrerar dig.

När det är gjort behöver du upprätta en enskild firma – bokföring för att hålla reda på dina in- och utgifter. Bokföringen är inget du kan hoppa över utan något som du enligt lag är skyldig att föra som enskild näringsidkare. Det är också bra att veta att du är ensam ansvarig för bokföringen, så du kan inte skylla på någon annan om den blir fel. Det betyder dock inte att du inte kan ta hjälp av en revisor och ett bra bokföringsprogram. För att förstå varför bokföringen är viktig kan det vara bra att lära sig mer om den. Här kan du läsa en grundläggande text om bokföring för att förstå vad det hela rör sig om.

Var inte rädd att fråga

Är det något du inte förstår? Då ska du inte vara rädd för att kontakta Skatteverket med dina frågor. De hjälper dig gärna med det du behöver veta. Det kan också vara bra att gå med i en lokal förening för egenföretagare. I en sådan finns många tips och råd att hämta.