Om någon för tio, femton år sedan hade sagt ”jag ska gå en coachutbildning” skulle de flesta nog ha trott att det handlade om att flytta till USA och bli tränare i amerikansk fotboll, eller möjligen i basket. Ordet coach var förknippat med den buttre tränaren i ett otal amerikanska college- och highschoolfilmer.

Men någonting har förändrats, och det går inte riktigt att säga när det skedde, eller vems förtjänst det är. Klart är i alla fall att en coach idag är någon som arbetar med att inspirera andra människor på olika områden. Det behöver inte handla om sport – faktum är att de flesta idag nog associerar ordet med andra områden.
Mest kända – och kritiserade – är antagligen jobbcoacherna. Framför allt oppositionen i riksdagen hat hävdat att införandet av jobbcoacherna är ett gigantiskt misslyckande, som framför allt attraherat charlataner till branschen.

En coach kan dock vara så mycket annat, och det finns flera yrkesgrupper som kan ha nytta av en coachutbildning. Säljchefer och universitetslärare är bara två exempel på grupper som kan ha nytta av att utveckla sin förmåga att inspirera andra. Att coacha handlar om att stötta och engagera medarbetarna genom att sätta upp mål, både på lång och kort sikt.