Det bästa sättet att få kontroll över sin privatekonomi är genom att ställa upp en budget för att svart på vitt se vart ens finanser tar vägen varje månad. För något som de flesta människor faktiskt måste inse är pengarnas reella värde och det lättaste sättet att göra detta på är just genom att leva på en budget där främsta syftet är att spara ihop en buffert.

För att på bästa vis få en överblick av ens privatekonomi är det enklast att ställa upp en budget genom att jämföra sina inkomster med sina utgifter och sedan beräkna mellanskillnaden. Vad många upptäcker när de faktiskt tar sig tiden att göra detta är att mycket av deras finanser går åt till att betala av dyra lån och krediter. Det kan till exempel vara det där kylskåpet i köket som fortfarande kostar pengar trots att du köpte det för över fyra månader sedan, eller så kanske det är det där fina kreditkortet som du använder för att betala med ibland innan löning som dragit upp dina skulder. Oavsett vad det är som kostar pengar, är det ofta räntorna på olika lån och krediter som kostar pengar och därför kan det vara bra att istället samla alla dessa till en kostnad. Sålunda är det bästa sättet att faktiskt spara pengar att ta ett nytt lån för att betala av alla gamla krediter för att på så vis undvika dyra räntor vilket sänker den totala månadskostnaden. För att läsa mer om fördelarna med detta är ett tips att kika in på https://advisa.se/losa-lan/ där man kan läsa mer om hur det går till, vad det kostar och vilka fördelar det finns med att samla alla lån och krediter till ett enda lån.

Spara pengar varje dag

Många känner till uttrycket ”den som spar han har”, men vad få vet är hur man faktiskt ska tillämpa detta. Ett enkelt knep som man kanske inte tänker på kan vara att spara all sin växel man får under en dag och istället samla dessa mynt i en klassisk spargris. Denna spargris kan man sedan med jämna mellanrum lämna in på banken så att mynten sätts in på ett sparkonto istället för att slösas upp på onödiga köp. Något annat som många missar att tänka på som ett spartips är att undvika att handla med kreditkort eller att köpa varor på avbetalning. Sätt upp en regel istället om att aldrig låta en kredit eller en avbetalning locka till ett köp då man egentligen inte har de finansiella medlen att köpa varan. För om det är en vara som du verkligen behöver eller vill ha kan du istället spara ihop dina pengar över tid för att på så vis kunna betala hela beloppet på en gång. Vidare kan man även spara på lite mer traditionella vis som att varje månad sätta in en slant på sitt sparkonto eller låta en automatisk överföring ske till sparkontot varje månad så att du slipper tänka på sparandet.

Det bästa spartipset

Ge upp alla onödiga köp. Tänk efter innan du drar kortet i en kortterminal och fundera över om du verkligen behöver denna tröja, pryl eller sak, så kommer du tillslut att kunna köpa dyrare och mer hållbara saker som du faktiskt verkligen vill ha!