Vad ska du tänka på för att spara pengar som privatperson. Vad är ett nollräntekonto och vilka fällor är det lätt att ramla i när det kommer till sparande?

 

lån sparaDet finns många sätt att spara pengar på som privatperson. En sak är så enkelt som att spara pengar med ett samlingslån i stället för att ha separata lån med flera räntor. I ett samlat lån betalar du bara en ränta och det i sig sparar dig en hel del pengar. Mer om hur du ska tänka innan du lånar pengar går det att läsa om här, i en artikel från Expressen. Men vad finns det för fler sätt att spara pengar på och hur undviker du fällorna som minskar ditt sparande?

Sparandets olika fällor

 

I en artikel i Svenska Dagbladet Näringsliv skrivs det om olika fällor för sparandet som du kan stöta på, och hur du ska undvika att falla i fällan. Det är bland annat följande punkter:

 

  • Undvik att spara dina pengar på ett nollräntekonto. Det är ett konto som helt enkelt erbjuder noll ränta och dina pengar växer inte utan att du själv måste sätta in mer. I Sverige finns det en del storbanker som ger noll procent i ränta på sina vanligaste sparkonton. Är du lite smart går du i stället till en nischbank och tittar på ett sparkonto med fria uttag som omfattas av insättningsgaranti men framförallt ränta på pengarna.
  • Bindningstid. Om du sparar till en särskild sak kan du få bättre ränta på dina pengar om du binder dessa. Men om du inte klarar av att vänta i ungefär fem år är det bättre att stanna på börsen. Räntan i ett sparkonto med bindningstid tillförs först efter att spartiden gått ut. Sparar du långsiktigt är det ändå mer ekonomiskt att spara i aktier och fonder.
  • Buffert. Det är viktigt att alltid ha två månadslöner innestående som en buffert ifall något oförutsett händer. Om du då har pengarna på ett sparkonto med lång bindningstid kan du helt enkelt inte nå dessa och bufferten förlorar sitt syfte.
  • Uttagsavgift. Tänk på att alltid välja ett konto med fria uttag, detta för att slippa betala banken pengar varje gång du vill ta ut pengar från kontot. Uttagsavgifter riskerar att göra jakten på ränta rätt så dyr.
  • Insättningsgaranti. Se upp för inlåningsföretag som är registrerade hos Finansinspektionen. Detta är en varningssignal eftersom det innebär att kontot då inte omfattas av insättningsgarantin. Om det inte finns en insättningsgaranti finns det en risk att du förlorar alla pengar om företaget går i konkurs eller på något sätt hamnar på obestånd.

 

pengarSparande ser olika ut, generellt sett, mellan kvinnor och män. I en artikel i Dagens Nyheter går det att läsa om hur åtta av tio svenskar fondsparar utöver sin premiepension, men att de skiljer sig åt i hur de tänker kring sitt sparande. Män är tekniskt sett mer intresserade av att tjäna pengar på avkastningen, kvinnor bryr sig mer om att spara hållbart:

 

Enligt undersökningen är kvinnor generellt mer intresserade av att spara i fonder med tuffa kontroller och krav på hållbarhetsarbete. De män som inte är intresserade värdesätter andra saker – framför allt pengar – Svenska Dagbladet