Det finns flera anledningar till att ta ett lån, men det finns också flera anledningar till att verkligen tänka till innan man hoppar på första bästa erbjudande – Finansinspektionen har nämligen fått grönt ljus att skärpa kraven på låntagarna.

– Vi behöver minska riskerna för en allvarlig ekonomisk kris i Sverige. Sammantaget är hushållens skulder nu uppe på omkring 3 000 miljarder kronor, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP) vid en presskonferens. – Aftonbladet.

Går du i tankar om att ta lån? Jämför lån utan säkerhet för att på så vis se alla dina alternativ, utöver den vanliga bankens olika lån. Det gör att du kan få en bättre deal på lånet. Och det är något som kan vara bra att hålla i bakhuvudet tider som dessa. Något som man nämligen gjort från regeringens sida är att ge grönt ljust för Finansinspektionen att skärpa lånkraven allt mer, speciellt när det kommer till det omdebatterade amorteringskravet som nu varit i bruk en tid. Kritiker till skärpningen anser att skärpningen både onödig och skadlig då bankerna defacto redan har egna gränser, skriver Dagens Nyheter. Men anledningarna till varför man i alla fall valt att höga, eller skärpa, kraven har dock varit desto fler – vilket också gjort att skärpningen fått grönt ljus.

Varför tar vi lån?

Grunden till att kraven på olika lån skärps har att göra med att vi svenskar lånar som aldrig förr och experterna är oroade över en bubbla. Men då är frågan: vad är det som gör att vi lånar så mycket som vi gör? Det är något som Affärsvärlden försökt att svar på. I en artikel i tidningen skriver man om skillnaden på låntagarna först och främst där unga lånar för shopping och äldre för bostad – men en sak är gemensam och det är att båda åldersgrupperna faktiskt lånar, men till olika sorters nöjen eller saker.