Något som blir allt mer viktigt inom företagsvärlden är att hålla ett större fokus på sitt miljö- och hållbarhetsarbete, och det finns många sätt att arbeta med detta på – det gäller bara att sätta igång.

Leende människor på kontor i möteAtt arbeta med företagets miljö- och hållbarhetsarbete går att göra på en rad olika sätt och bästa sättet att starta upp arbetet på är att ISO-certifiera sig, och det är något man till exempel kan göra hos företaget Intertek Semko AB. Men lika viktigt är det även att bestämma en väg och riktning med sitt arbete man vill ta, och det finns många att välja på. Något man till exempel ska vara på det klara med, skriver Svenska Dagbladet, är att detta handlar om långt mer än bara miljöfrågor och kan beröra allt inom vad som kan kallas för samhällsfrågor i form av korruption, mutor och andra ting som företag kan samverka kring och arbeta internt med att förhindra eller förbättra. Detta dessutom på nationell nivå likväl som på internationell nivå. Veckans Affärer skriver bland annat om hur man nyligen startat upp ett internationellt samarbete gällande best practice mot mutor vilket faktiskt är en del av en större hållbarhetsplan. Likaså går det även att hitta ISO-certifieringar inom denna del av hållbarhetsarbetet och Sverige är ett av de länder som varit med och tagit fram denna standard.

Hur vet man att sitt företag faktiskt gör detta?

Visst låter det bra när ett företag proklamerar för att man arbetar hårt med sitt miljö- och hållbarhetstänk, men hur kan man som anställd faktiskt vara säker på att företaget gör detta? Det är något som många frågar sig, och som men har svarat på i en artikel i Dagens Nyheter. Där skriver man bland annat om hur företagen kan använda sig just av de olika ISO-certifieringarna eftersom att dessa faktiskt är framtagna av experter på internationell nivå som också formulerat olika villkor som måste uppfyllas av företagen för att dessa ska få visa upp sina ISO-märkningar – vilka också bekräftar att företaget arbetar med miljö- och hållbarhetsfrågor på en godkänd nivå. Så vill man kontrollera om ett företag gör detta: kontrollera så de har ISO-certifikat och tveka inte att ställa frågor om deras arbete.