Vi lånar pengar till allt från köp av bil, renoveringar hemma, för att betala av andra lån, semestrar och båtköp. Men innan man lånar kan det vara bra att besvara ett antal frågor och dessutom läsa på lite.

 

Många behöver då och då ta ett lån. Det går bland annat att låna pengar hos meddelandelån. Läs alltid på om ränta och amortering, om skillnaden mellan rak amortering och annuitetslån, uppläggningsavgifter och administrativa avgifter. Räntan är det du betalas för att du har lånet, det är vad kreditgivaren tjänar när denna lånar ut. Amortering är det du betalar av på skulden.

 

Var noggrann innan du accepterar lån

 

I en artikel i Expressen Dina Pengar går det att läsa om vad du ska tänka på innan du accepterar ett låneerbjudande:

 

Är lånegivaren registrerad och anmäld hos Finansinspektionen? Det måste den vara, för din och dina pengars skull. Du ska också kolla lånegivarens hemsida och se om de har en adress telefonnummer och människor som arbetar dig. Seriösa företag anger även sitt organisationsnummer på sajten.

 

Svårt att få bostad utan bolån eller insats

 

När det blir svårare att få bostadslån på grund av bolånetak och amorteringskrav gör många så att de tar blancolån för att ha råd med insatsen till sin bostad. Nu går det att läsa i Svenska Dagbladet om hur en professor vid KTH efterlyser ett dramatiskt boprisfall för att marknaden med bostäder ska kunna börja fungera normalt igen, eftersom vanliga familjer inte har råd att köpa hus ens i förstäderna. Läget kommer dessutom förvärras av att amorteringskravet skärps menar han vidare. Mer om amorteringskravets hårdare regler går det att läsa om i denna artikel från Aftonbladet.