Det är dags. Dags att lämna, dags att ta steget in i vuxenlivet. Du står bredvid din bästa vän, och dina skolkamrater. Väntar spänt på att rektorn ska släppa ut er. Huvudet är lite mossigt efter champagnen och din klänning har fått en gräsfläck. Du ler. Är glad, och lycklig. Du är mitt i den bästa dagen i ditt liv, och snart ska du springa ut från skolan för att ta emot publikens jubel. Du har gjort det. Det klarade det – det är dags för utspringet, det är dags att ta studenten.

Och sen då? Du sprang ut från skolan. Kramades av dina föräldrar och släktingar. Fick flera flaskor champagne, och annat fint. Det serverades god mat och vin, alla var stolta och glada. På kvällen firade du med kamraterna, alla lika övertygade som du – om att livet börjar nu. Äntligen var vuxenlivet här. Äntligen. Och nu har åren gått. Vuxenlivet kom, men inte med de förhoppningar en hoppats på. Istället ramlade man över en hel del förvirring, och väldigt många val. Vilket håll är rätt att gå? Ska jag resa eller plugga? Kanske bara börja jobba direkt?

Våga satsa på drömmen

Oavsett hur många år det har gått, sedan den dagen då man lämnade gymnasiet – är det viktigt att veta att det aldrig är för sent. Så länge man lyckas hitta sin dröm, och omfamna den, går det att göra och bli vad som helst. Världen lever vid dina fötter, är du redo att ta klivet? Här är tre drömmar som är värda att satsa på, även om det känns som en har blivit gör gammal. Tre drömmar, som gör att du blir en av som lyckats:

  • Gå en coachutbildning, och utveckla ditt ledarskap. Efterfrågan på bra coacher är just nu hög – det behövs en i varje bransch, och det finns även de som är ute efter en coach i det privata livet. Det är verkligen ett yrke att satsa på, som tar dig dit just du vill. En coach har förmågan att hjälpa och bygga, och i utbildningen får man nya möjlighet att reflektera över sina egna styrkor och svagheter – som i det gör att man får de rätta verktygen till att bli en riktigt bra ledare.
  • Börja frilansa! Oavsett vilken bransch, är det ett någorlunda enkelt sätt att utveckla det man tycker om. Tycker du om att skriva? Ja men kontakta några tidningar, erbjud dina tjänster och ta betalt per ord. Med en enskild firma får du chansen. Det bästa med att arbeta som frilansare är att du kan ha kvar ditt andra arbete, och därmed ha en säker inkomst. Som frilansare är det viktigt att kunna marknadsföra sig själv – och rätt sätt just nu är verkligen via sociala medier. Skaffa allt: linkedIn, Instagram, Twitter, Facebook och självklart en ordentlig hemsida. Skaffa visistkort och sprid ryktet om dig – kunderna kommer snabbare än du anar.
  • Bli instruktör.Gå tll Friskis&Svettis,säg att du vill lära dig bli instruktör och gå sedan deras utbildning. Det ger inga stora pengar – men är som balsam för kropp och själ. Yoga, jympa eller aerobics? Välj och vraka. Alla älskar en instruktör, och på klassåterträffen kommer du garanterat ha den snyggaste kroppen.

I en artikel här kan man läsa om Vivecka, som lämnade en karriär inom näringslivet för att bli yogalärare. Det är väldigt bra inspiration för de som själva känner att de vill lämna och börja om. Glöm inte, att det aldrig är försent.