Många svenskar väljer att flytta utomlands för att jobba och det är även ett stort antal svenska företag som omlokaliserar sig till andra länder. När man ska ta sig in på arbetsmarknaden utomlands, gäller det ha koll och veta hur man ska bete sig.

3607786-businessman-and-businesswoman-at-work

Det ska bli lättare för folk som vill åka utomlands för att jobba. För de företag som vill skicka iväg folk ska det även bli billigare, skriver Sydsvenskan. Sverige har bland annat slutit ett avtal med Indien som innebär att man slipper betala in pensionsavgifter både borta och hemma samtidigt. Ett liknande avtal har även slutits med Sydkorea. Varför man satsar på att sluta sådana här avtal i Asien är för att man har många svenska företag verksamma där och man börjar bli mer intresserad av de föremåner som finns att få i dessa länder.

Viktigt att kunna koderna

Men bara för att det ska bli enklare och billigare att omlokalisera företaget till andra länder, blir flytten inte helt enkel. Att börja arbeta i ett annat land kräver nämligen mycket kunskap och att man verkligen förbereder sig på omställningen. Detta kan man göra genom att läsa på om landet och kanske kontakta ett företag som avison.se, som kan erbjuda kurser för att förbereda de som ska börja arbeta i ett annat land. Exempelvis måste man lära sig de kulturella koderna för att kunna passa in på arbetsplatsen och i möten med befolkningen. I muslimska länder anses det fult att äta med vänster hand eftersom den handen ska användas till att till exempel snyta nästan eller hålla toalettpapper, tipsar msn.com. Är man i Kina och ska ge någon sitt visitkort, bör detta göras med båda händerna eftersom två händer betyder att man respekterar den andra personen.

Hitta andra utomlands

Den kan också vara bra att gå med i ett nätverk som är till för personer som arbetar i utlandet. Då kan man dela med sig av sina erfarenheter och få bra tips och råd från andra i samma situation. Läs mer.